Postbode Helena outte zich als vrouw, en kreeg er alle steun voor

.

ambassadeur bpost Helena
ambassadeur bpost Helena

Postbode Helena outte zich als vrouw, en kreeg er alle steun voor

Helena

 

Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie

17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Op het Muntcentrum symboliseert de regenboogvlag de aandacht die bpost geeft aan het bieden van gelijke kansen aan iedereen. Meer nog dan woorden, zijn het de daden die tellen. “En daar ben ik bpost ongelooflijk dankbaar voor. Bij mijn outing als transgender heb ik de volledige steun gekregen van het management én alle collega’s in het mailcentrum”, vertelt postbode Helena Vanmelkebeke(47).

Het was die maandag een complete verrassing, in het mailcentrum van Oudenaarde. Eerder toevallig had een postbode opgemerkt dat het Facebookprofiel van hun collega aangepast was. Voortaan was het Helena die postte op het profiel. “Ik wilde me stilaan outen als vrouw, en plande om geleidelijk aan ver weg van Oudenaarde me op straat te begeven in vrouwenkleren. Door mijn foutje liep het wat anders”, lacht ze.

 

Begeleiding en aangepaste maatregelen

De geest was uit de fles. Na jarenlange twijfels en problemen voelde Helena dat ze een vrouw was, geboren als man. “Het uitte zich vooral na het overlijden van mijn ouders. Ik heb voor beiden lang gezorgd. Mijn mama had Parkinson en moest ik uiteindelijk ook loslaten. Ik begon me nadien anders te kleden, en zo toe te geven aan hoe ik me voelde. Toen ik uiteindelijk ook damesondergoed begon te dragen, drong het pas goed tot me door. Het was het begin van een zware identiteitscrisis. Pas toen ik ermee naar buiten kwam, begon ik me beter te voelen. De coronacrisis, waarbij iedereen zich wel vragen stelde over een en ander, heeft dit versneld.”

Helena

Helena lichtte mailcenter manager Franky Van Der Stuyft in. “Ik was verbaasd, omdat ik voordien nooit iets had opgemerkt”, vertelt hij. “Meteen hebben we de psycho-sociale dienst van bpost ingelicht, een team waar diverse psychologen en maatschappelijk assistenten klaar staan om medewerkers te helpen. Samen met haar teamleader bespraken we hoe Helena te helpen, en werd ook een experte van het Transgender Infopunt ingeschakeld om ons te begeleiden. We keken verder voor aangepaste maatregelen zoals het gebruik van lockers en toiletten.”

 

Ongelooflijk veel steun

Deze intense periode werd afgesloten met een groepsgesprek waarbij Helena aan de in totaal 120 collega’s de “coming out” deed. Franky Van Der Stuyft: “We deden dat in verschillende groepen, maar telkens was het muisstil. We kaderden een en ander als bedrijf, maar vooral de getuigenis van Helena was pakkend.” “De steun die ik er kreeg, was ongelooflijk”, zegt de postbode. “Ik kan enkel maar mijn lof betuigen aan mijn managers en mijn collega’s. In al die maanden heb ik geen onvertogen woord gekregen, integendeel. Tuurlijk is er al eens een verspreking met mijn oude identiteit, maar dat is begrijpelijk.” Helena wacht nu op een hormonenkuur en een operatie. En is bpost nu al dankbaar voor alle steun. Intussen blijft ze gewoon haar job verderzetten, zoals ze vroeger deed.