“bpost is the best for me!” Peter over de jobdag die zijn leven veranderde

Peter over de jobdag die zijn leven veranderde

Peter1
Peter1

“bpost is the best for me!” Peter over de jobdag die zijn leven veranderde

Een baan vinden zonder ervaring, opleiding of diploma? Het kan! Bij bpost zijn er heel wat vacatures waarvoor geen diploma vereist is. Kijk bijvoorbeeld naar Peter Bamfo. Hij kon snel een job vinden als bpost-postbode in het Mailcenter aan de Groenstraat in Vilvoorde. Daar worden we met de glimlach ontvangen: we mogen, zoals het voor goede vrienden en (bpost-)familie de gewoonte is, meteen langs achter gaan. Typisch voor het kantoor, zo zou al snel blijken: hier zijn alle collega’s één grote familie. Een happy family zo merken we meteen … waarin iedereen stuk voor stuk crazy is als we Peter mogen geloven

 

Peter, op onze weg naar binnen hebben we je al heel wat vuistjes zien geven met collega’s. Gaat er hier altijd zo joviaal aan toe?

Peter Bamfo (lacht): “Ja! Ik kom graag naar mijn werk: iedereen is enthousiast en we zijn allemaal een beetje gek. Ik voel me hier ook heel erg op mijn gemak. Ik weet hoe ik mijn ronde moet doen, dat maakt me relaxed in mijn hoofd. Wat het werk ook leuk maakt: je bent altijd buiten, je hebt veel sociaal contact … De sfeer onder de collega’s is ook super en iedereen helpt elkaar.”

“Elke keer dat ik binnenstap, denk ik nog altijd: yeah, I’m back home!”

Peter3

 

Zijn er ook dingen die minder leuk zijn? De postbode-uren bijvoorbeeld, of de druk om je ronde af te krijgen?

Peter: “Nee, ik ben altijd vroeg wakker dus da’s geen probleem. En ik hou voor mezelf een ‘normaal’ tempo aan zonder dat ik op de klok kijk om zeker om 13 uur gedaan te hebben of zo: ik wil gelukkig zijn met wat ik doe en hoe, geen stress voor mij! Ik zie vooral veel leuke kanten: het feit dat je altijd buiten bent en veel variatie hebt, bijvoorbeeld. Ook het salaris als postbode is zeker oké.”

Het lijkt alsof Peter nooit iets anders gedaan heeft, maar toch is hij hier pas twee jaar geleden gestart. Hij was komen solliciteren als postbode op een bpost-jobdag in het kantoor hier in Vilvoorde, waar er toen een grote nood aan mensen was. Geïnteresseerden hebben dan de kans om informatie over de verschillende jobs bij bpost te krijgen: pakketbezorger of koerier bij bpost, fulltime of parttime postbode (of postvrouw) … Aan het einde van de dag kunnen ze dan een selectiegesprek voeren. Zo weten ze meteen of, en wanneer ze bij ons kunnen starten.

Na een presentatie door het team van het Mailcenter krijgen de kandidaten concrete info over bijvoorbeeld het loon van een postbode en de arbeidsvoorwaarden, en volgt er een rondleiding zodat ze zelf in de praktijk kunnen zien hoe ze pakjes leveren bij bpost, hoe ze hun ronde moeten voorbereiden … inclusief (soms) een ronde met de fiets zodat ze al eens van de job kunnen proeven. Kortom: na zo’n dag weet je precies wat de job inhoudt en of het iets voor jou is. Zo ging het ook bij Peter.

 

Was jij meteen overtuigd Peter? En hoe verliep je start bij bpost?

Peter: “Toen ik advertenties voor de jobdag hier zag, ben ik er direct op afgekomen. Ik heb me dan voorgesteld en gesprekken gevoerd met de mensen van het interimkantoor. Dan heb ik één dag een ronde met de fiets gedaan, om te zien hoe het systeem werkt en te ontdekken of het iets voor mij was. Dat vond ik direct interessant! En na een proefperiode heb ik dan mijn contract gekregen en ben ik hier begonnen.”

“Op het moment dat ik de aanbieding kreeg, was net mijn vader overleden. Ik heb toen gevraagd om de job zéker vrij te houden voor mij en dat hebben ze gedaan. Ik wou deze job absoluut hebben en ben er nog steeds super happy mee!”

“Als je eens een dag niet blij bent of je hebt eens een probleem, dan is er altijd wel iemand hier die je laat lachen.”

Peter2

 

Zou je nog verder willen groeien bij bpost?

Peter: “Ik heb in deze job alles wat ik kan dromen: goeie collega’s, goeie team leads … Een bureaujob zie ik niet zitten, maar team lead zou eventueel nog wel iets zijn. Omdat je dan echt mensen kan helpen. Mochten ze actief mensen zoeken om te trainen zou ik het wel overwegen. Maar ik ben er niet mee bezig: ik heb voldoende uitdaging en ik hou té veel van mijn job!”

Conclusie? Voor wie graag buiten is én houdt van afwisseling en sociaal contact is een baan als postbode of postvrouw bij bpost misschien wel een van de leukste én best betaalde jobs zonder diploma!