Dankzij bpost behaalde ik mijn diploma en kon ik doorgroeien

De werelden van bpost

Dankzij bpost behaalde ik mijn diploma en kon ik doorgroeien tot teamleader
Dankzij bpost behaalde ik mijn diploma en kon ik doorgroeien tot teamleader

Dankzij bpost behaalde ik mijn diploma en kon ik doorgroeien

Is een diploma middelbaar onderwijs noodzakelijk om een mooie carrière uit te bouwen? Het helpt zeker, al zijn motivatie en leergierigheid minstens even waardevol. Dat bewijst het traject van Shara en Abdellah bij bpost. Ze kregen de mogelijkheid om alsnog een diploma middelbaar onderwijs te behalen, met de volle steun van bpost.

FutureMe

shara

Shara zette op achttienjarige leeftijd – en zonder diploma op zak – haar studies kunsthumaniora stop om in het ouderlijke café aan de slag te gaan. Toen de horecazaak enkele jaren later de deuren sloot, stond de Limburgse weer bij ‘start’. “Ik wou alsnog mijn secundair diploma behalen, maar ondertussen uiteraard ook mijn brood verdienen”, blikt ze terug. Shara ontdekte het FutureMe-programma van bpost dat een unieke kans biedt om alsnog een diploma hoger secundair onderwijs te behalen.

Twee diploma’s rijker

Tijdens het FutureMe-programma werkte Shara ’s morgens als postbode en volgde ze ’s namiddags online les. “Gemakkelijk was het niet, maar opgeven staat niet in mijn woordenboek.” Eenmaal haar secundair diploma op zak, richtte Shara de blik opnieuw naar voren. Met de zegen van bpost nam ze een jaar loopbaanonderbreking. Ze behaalde haar diploma als grafisch vormgever en richtte intussen als zelfstandige in bijberoep het grafisch bedrijfje Commands op. Bij bpost dong ze met succes mee naar een promotie als teamleader in het postcentrum van Overpelt. Daar ondersteunt ze nu de medewerkers en stuurt ze zelf projecten aan.

Ontplooiingskansen

Na acht jaar bij bpost beschikt Shara over twee diploma’s en oefent ze een job uit als leidinggevende. Ze greep de kansen die bpost bood en is trots op het parcours dat ze heeft afgelegd. “Ik denk dat weinig bedrijven zo intensief meedenken met hun werknemers”, zegt ze daarover. “Dat ik door omstandigheden niet over een secundair diploma beschikte, heeft nooit een hinderpaal gevormd. bpost geloofde vanaf dag één in mijn capaciteiten en biedt mij nu nog altijd alle mogelijkheden om mij te ontplooien.”

Intensief traject

Ook Abdellah beschikte niet over een diploma middelbaar onderwijs toen hij in 2014 via een interimkantoor aan de slag ging bij bpost. “Ik begon als medewerker van het brievensorteercentrum in Anderlecht”, vertelt hij. “Na een positieve evaluatie kreeg ik een vast contract aangeboden.” Meer nog, bpost sprak Abdellah aan met een duidelijke boodschap: het bedrijf wilde in hem investeren.

“Ik had al van het FutureMe-programma gehoord en wilde er graag aan deelnemen”, zegt hij. “Ik kreeg de kans aangeboden en heb ze met twee handen gegrepen.” Wat volgde was een bijzonder intensief traject van drie jaar. Na het werk – hij was intussen overgestapt naar het nieuwe sorteercentrum van bpost in Vilvoorde – trok Abdellah dagelijks twee tot drie uur uit voor zijn opleiding tot technicus in transport en logistiek. Tijdens de week ging het vooral om zelfstudie via e-learning, op zaterdag stonden er toetsen en besprekingen met de lesgever op het programma.

Ingrijpend veranderd

Vanzelfsprekend was het allerminst. “Ik ben getrouwd en heb drie dochtertjes. Het was niet altijd makkelijk om de juiste balans te vinden tussen familie, werk en studie.” Maar Abdellah hield vol. “Het was zwaar, maar ik ben er erg trots op dat ik het gehaald heb. Sinds ik mijn diploma heb behaald, is mijn professionele leven radicaal veranderd. Omdat ik een middelbaar diploma heb, kon ik mij kandidaat stellen voor een andere job.” Abdellah slaagde ook voor die testen en is sindsdien aan de slag als administratief bediende bij de afdeling logistiek. Hij straalt van fierheid wanneer zijn manager vertelt hoe Abdellah met zijn ervaring en inzet het team wist te versterken.

Nooit te laat

“Motivatie is het allerbelangrijkste”, zegt Abdellah. “Ik heb een manager die in me gelooft.” De omkadering die Abdellah bij bpost aantrof, was iets waar hij voorheen nooit van had durven dromen. “Ook al start je hier zonder diploma, het is nooit te laat”, zegt hij. “Ik ben er het beste bewijs van.”

Dankzij bpost behaalde ik mijn diploma en kon ik doorgroeien tot teamleader