CEO van bpost of minister van sport? Een Group Traineeship opent mogelijkheden …

Een Group Traineeship opent mogelijkheden

Group traineeship
Group traineeship

CEO van bpost of minister van sport? Een Group Traineeship opent mogelijkheden …

Net je master op zak of studeer je binnenkort af? Je brandt van ambitie en kunt niet wachten om nieuwe mensen en (werk)processen te leren kennen én je kennis en ervaring razendsnel uit te bouwen in een uitdagende eerste baan? De best betaalde jobs krijg je niet zomaar. Maar als je even gedreven bent als Marco Verheuge, is een Group Traineeship bij bpost de geknipte manier: je doorkruist zo alle geledingen en vertakkingen van bpost. Marco mag als ‘Group Trainee’ heel wat kansen grijpen en verantwoordelijkheden opnemen. En aan zijn enthousiasme te merken is dat hem al prima bevallen.

 

Hoe is je traject als Group Trainee tot hiertoe verlopen Marco? En wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Marco Verheuge: “Het principe is dat je in twee jaar tijd drie projecten van 8 maand doet binnen een van de drie tracks: People, Data of Sales. Ik ben begonnen met een ‘onboarding week’ waarbij ik zelf kon zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ik heb een postronde gedaan, ben in een sorteercentrum gaan helpen … Dan ben ik gestart op mijn eerste project.”

“In het begin volgde ik zo’n beetje, maar meer en meer begon ik zelf vragen te stellen, raakte ik meer betrokken en kreeg ik meer impact.”
 
Group traineeship

 

Hoe word je begeleid tijdens je traject?

Marco: “Wat leuk is: je begeleidt mekaar. Zo is er een wekelijkse Coffee Check-in waar we bespreken hoe we ons voelen, hoe het loopt … Die gaan door onder begeleiding van de Campus Manager en de Strategic HR Business Partner Support Units & Group Trainees: zij kijken naar wat we doen, maar vragen ook wat we wíllen doen. En ze pushen ons om het beste uit onszelf te halen. De trainees vormen samen ook een tof vriendenclubje en hebben een eigen WhatsApp-groepje. Na vier maanden is er een tussentijdse evaluatie en na 8 maanden krijg je dan een beoordeling waar ook opslag aan vasthangt. In mei is mijn eerste project afgerond.”

“Ik ben redelijk ambitieus: ik wil 3 keer de beste beoordeling. Dat wordt moeilijk, maar ik probeer. En als het niet lukt, kan ik daar ook mee leven hoor.”

 

Waar ben je concreet zoal mee bezig?

Marco: “Ik ben gestart met een project rond global consent management, een systeem of proces waarbij klanten kunnen bepalen welke persoonsgegevens zij met een bedrijf willen delen. Hoe hoger het level van toestemming, hoe meer gepersonaliseerde communicatie ze kunnen ontvangen. Om die hogere levels aantrekkelijk te maken, hebben we die dan samen met de copywriter en mijn team zo mooi mogelijk uitgeschreven in UX/UI.”

“Nu ben ik bezig met een project rond de medische vragenlijst. We willen het proces optimaliseren zodat een postbode altijd zijn medische vragenlijst heeft ingevuld vooraleer hij aan de slag gaat bij bpost. We hebben ook een project om studenten in middelbare scholen warm te maken voor een job bij bpost. Momenteel zijn we nog aan het uitzoeken wat mogelijk is en wat niet. Ik sta dus effectief in contact met die scholen, het kabinet van onderwijs … Je moet dan echt de leiding nemen.”

“Met 26.000 mensen in dienst is bpost waarschijnlijk een van de grootste werkgevers. ‘The biggest family of Belgium’, zeg ik vaak op LinkedIn.”
 
Group traineeship

 

Hoe begin je aan zo’n Group Traineeship? En wat zijn de grote voordelen?

Marco: “Ik had nog al aanbiedingen gezien voor een opleidingsstage of een ‘traineeship abroad’. Toen viel mijn oog op een vacature voor zo’n Group Traineeship en ik heb dan mijn cv en een motivatiebrief gestuurd. Ze bellen je en dan volgt een selectietraject. Zodra je bent aangenomen als Group Trainee krijg je heel wat voordelen. Zoals ik al aangaf, word je erg intensief begeleid. Je ontmoet op korte termijn ook heel veel mensen en krijgt al snel veel verantwoordelijkheid. Bovendien mag je een heel brede waaier opleidingen volgen: storytelling, projectmanagement, agile working, Excel … en er komen er nog! ”

 

Tot slot: waar zie je jezelf terechtkomen na je traject?

Marco: “Na afloop van mijn traject mag ik intern solliciteren voor een job. Dat zijn vaak de best betalende banen, maar belangrijker: voor ook de functies waarin je echt het verschil kan maken. Mijn laatste project wordt iets op de werkvloer, bijvoorbeeld in een sorteercentrum, om in de praktijk te zien wat er kan verbeteren. Dan pas ga ik ten volle de mogelijkheden zien.”

“Ik heb nog andere passies, voetbal bijvoorbeeld, maar als ik zie hoeveel kansen ik hier krijg, ben ik er rotsvast van overtuigd dat ik binnen bpost mijn weg ga vinden! Hier krijg je als jongere direct verantwoordelijkheden, je hebt ook het gevoel dat je effectief impact hebt. En je kan zoveel doen op korte tijd!”

“De titel ‘trainee’ geeft kansen: je ontmoet veel mensen en die voelen en zien zo direct dat je vooruit wil.”
 
Group traineeship

 

Marco (lacht): “Ik zeg altijd voor de grap: ofwel word ik CEO van bpost ofwel minister van sport. Nee, serieus: ik ben wel superambitieus. En bij bpost krijg je véél kansen. Het komt er natuurlijk op aan die te grijpen en er iets mee te doen.”

Het is duidelijk: wie op zoek is naar een ‘rustige’ job, die kan misschien beter een ander pad kiezen. Maar wil je een job met flexibele uren en eventueel een werk-gsm en werklaptop? En zeker zijn dat je op de eerste rij staat als de leukste en best betaalde vacatures worden ingevuld? Dan is een Group Traineeship misschien wel jouw ticket naar een boeiende en uitdagende carrière!