Tekenen voor de toekomst van bpost …

De werelden van bpost

Aguibou Diallo
Aguibou Diallo

Tekenen voor de toekomst van bpost …

Een carrière bij bpost zorgt regelmatig voor verrassingen. Een voorbeeld? Je begint te werken in een sorteercentrum, vindt dan een job als auto-CAD tekenaar. Na een loopbaan van 25 jaar bij bpost? Euhm … nee, toch niet: na slechts 6 maanden! Een gesprek met Aguibou Diallo, die ons vertelt over zijn bijzondere parcours …

 

Hallo Aguibou. Om te beginnen, kan je ons zeggen wat je job als auto-CAD tekenaar inhoudt?

Aguibou Diallo: « Eigenlijk is het simpel. Ons team staat in voor het uittekenen van alle bouwprojecten, inrichtingen en herinrichtingen, met name van onze Mail Centers en Postkantoren. Een opdracht waarvoor we nauw samenwerken met de projectleiders.

Wanneer we aan een groot project werken – een Mail Center bijvoorbeeld – beginnen we met het te ontleden, en daarna tekenen we het gebouw in grote lijnen. Vervolgens is een architect verantwoordelijk voor het overnemen van het dossier, het verkijgen van de bouwvergunningen en het toezicht op de bouwplaats met onze diensten. »

« Zodra alle administratieve stappen vervuld zijn, wordt het project voorgelegd aan een validatiecommissie van verschillende verantwoordelijken van bpost. Nadat het gevalideerd is, kan de bouwfase beginnen. »
 
Aguibou Diallo

 

Hoe ben je in deze functie terechtgekomen? Welke functie had je hiervoor bpost?

Aguibou: « In 2019 heb ik via Actiris gesolliciteerd om in het postsorteercentrum van Kortenberg te komen werken. Na een korte opleiding heb ik als postbode mijn pak aangetrokken en heb ik gedurende 6 maanden post en pakjes rondgebracht. »

 

Aha, iets totaal anders dus!

Aguibou: « Klopt, maar dat vond ik ook leuk. ‘s Morgens na het sorteren met mijn collega’s vertrok ik met mijn bestelwagen waarin de post, de pakjes en mijn fiets lagen, en dan deed ik mijn ronde in de buurt van Kraainem. Best tof. Het was in die periode dat ik op een online advertentie van bpost stuitte, waarin men op zoek was naar een project leader. »

 

En zo ben je dus van functie veranderd?

Aguibou: « Niet helemaal, want toen ik kwam solliciteren bij bpost voor de job was de functie jammer genoeg niet meer vrij. Gelukkig wist mijn contactpersoon me te zeggen dat er een andere plaats was vrijgekomen bij het Drawing Office (D.O.), het tekenbureau van bpost. Echt ideaal voor mij, want ik had initieel voor ingenieur gestudeerd. Eigenljk heb ik een diploma burgerlijk/bouwkundig ingenieur. »

 

En zo ben je dus terug op je favoriete terrein beland …

Aguibou: « Inderdaad, want voor ik bij bpost begon, werkte ik bij een studiebureau voor de bouwsector. Maar dat was in Afrika, al een aantal jaar geleden. Bon, ik heb dan een reeks tests gedaan en ik werd meteen weerhouden voor deze functie. In november 2019 heb ik dan het sorteercentrum van Kortenberg verlaten en ben ik begonnen in mijn nieuwe functie. »

« Postdistributie, tekenaar … elke job heeft haar bijzonderheden. Maar uiteindeljk werken we allemaal voor hetzelfde bedrijf. »
 
Aguibou Diallo

 

En je collega’s in het sorteercentrum? Waren die niet te erg teleurgesteld toen je vertrok?

Aguibou: « Dat waren toffe gasten, ik kwam goed met hen overeen. Maar ze wilden me niet laten vertrekken, ze dachten dat ik rustig achterover ging leunen in een kantoortje (lacht). Maar ze hebben snel begrepen dat het gewoon een andere job was, en dat we uiteindelijk allemaal in hetzelfde schuitje zitten. En bovendien: op het eind van het jaar – een periode waarin de medewerkers van de sorteercentra weinig rust kennen – ga ik systematisch terug om hen gedurende één of twee weken een handje te helpen (lacht). »

 

Vind je dat je een goede balans tussen werk en privéleven hebt gevonden?

Aguibou: « Op dat gebied was het werk in het sorteercentrum echt perfect. Het gebeurde niet zelden dat mijn shift erop zat rond 12.30 of 13.00 uur, wat me toeliet om de namiddag door te brengen met mijn kinderen. Maar goed, ik begon natuurlijk ook vroeger, rond 6.30 uur ‘s morgens (lacht). Nu heb ik een klassieker uurrooster, maar dat bevalt me perfect. »

 

Wat waardeer je het meest aan je nieuwe functie?

Aguibou: « Om te beginnen werk ik in een prachtig team. Het is een groot pluspunt als je een job hebt waarin het klikt met je collega’s. Het is ook een job waarvoor ik gestudeerd heb, die ik goed ken, en ik voel me hier dus perfect op mijn plaats. »

« bpost is een geweldig bedrijf waar je geweldige mensen tegenkomt, zowel bij de directe collega’s als hoger in de hiërarchie. »
 
Aguibou Diallo

 

Het is duidelijk dat je houdt van je job. Wat zou je zeggen tegen een jonger (of minder jong) iemand die carrière wil maken bij bpost?

Aguibou: « Werken bij bpost is tof, maar het is zoals bij alles: het vergt moed en motivatie. Het begin is een beetje moeilijk, maar als je volhoudt, is het echt de moeite waard. Zeker omdat je makkelijk kunt evolueren binnen de groep en niemand voor de rest van zijn leven zit vastgeklonken aan een positie of functie. De carrièreperspectieven die voor iedereen openstaan, zijn dus heel interessant. »

 

Wil je net als Agibou starten in een bedrijf met groeimogelijkheden? Bekijk onze vacatures >