Een studentenjob bij bpost: niets dan voordelen! 

Frederic over zijn studentenjob

Jobstudent
Jobstudent

Een studentenjob bij bpost: niets dan voordelen! 

Op een eerder winterse zaterdagmiddag begin april gingen we langs in ons pakjessorteercentrum in Mechelen. Jobstudent Frederic Vande Sande (20 jaar) is dan al circa 6 uur aan de slag. Maar als hij enthousiast begint te vertellen over zijn studentenjob in het weekend bij bpost is daar alvast weinig van te merken. 

 

Frederic, vertel eens: wie ben je en hoe ben je hier terechtgekomen? 

Frederic Vande Sande: “Ik ben Frederic Vande Sande en tijdens de week studeer ik voor laborant aan de Karel de Grote Hogeschool. De bedoeling is om later aan de slag te gaan in een ziekenhuislabo en daar te helpen bij de zorg en om de diagnose te stellen bij patiënten. Het werk van de arts voorbereiden, eigenlijk. En op zaterdag werk ik bij bpost.”  

 

En hoe ben je hier terechtgekomen? 

Frederic (kijkt naar zijn collega): “Via haar papa, Jana en ik zijn trouwens een koppel (lacht). Van hem hoorden we dat er hier veel vacatures voor jobstudenten waren, zeker op zaterdag. In april 2019 zijn we dan gestart. Het bevalt dus nog steeds: ik doe het echt graag, je hebt veel variatie en het is een ideale afwisseling als je een hele week op de campus tussen de boeken en in het labo zit. Het is totaal iets anders en hier kun je echt je gedachten eens verzetten.”   

 

Is dat de reden waarom het zo leuk is? Of zijn er nog meer voordelen? 

Frederic: “Je verdient er ook iets mee natuurlijk (lacht). Maar een belangrijk voordeel is dat je in het weekend als jobstudent kunt werken en het dus probleemloos met je studies kunt combineren. Wat ik persoonlijk ook belangrijk vind: je draagt als jongere ook een steentje bij aan de economie. Met corona hebben we steeds doorgewerkt. Dankzij ons geraakten de vaste postbodes niet overbelast en kreeg iedereen zijn pakje thuis geleverd. En omdat de mensen meer thuis zaten, is die stroom pakjes tijdens corona trouwens enorm gestegen.” 

 

“Postbode is in bepaalde periodes echt wel een knelpuntberoep, en het is belangrijk dat die dienst toch geleverd wordt.” 

Frederic
 
Misschien zien sommigen er tegenop dat ze elke zaterdag verplicht zijn om zo vroeg uit de veren te komen? 

Frederic: “Nee, het is net heel flexibel. Je weet op voorhand dat je elke zaterdag werkt. De normale shift is van half acht tot drie, maar je kunt ook vroeger starten en mee pakjes sorteren. En je moet ook niet elke zaterdag komen: we zitten met alle studenten in een WhatsApp-groep en als je weet dat je bijvoorbeeld een examenperiode of een familiefeest hebt, laat je gewoon twee weken op voorhand weten dat je niet komt. Daar wordt rekening mee gehouden en het is niet erg als dat af en toe eens gebeurt. Er is dus een heel grote flexibiliteit. Je hebt zoveel verlof als je wilt: als je een zaterdag niet kunt dan laat je het gewoon op voorhand weten. Dan word je natuurlijk wel niet betaald (lacht).” 

De job is ook best goed betaald. Naast hun loon krijgen de studenten bijvoorbeeld ook 8 euro maaltijdcheques per dag en een kilometervergoeding. Plus je rijdt met een breed scala elektrische wagens om de pakjes mee rond te brengen, wat volgens Frederic ook een bijzondere ervaring is. Omdat hij zelf niet van Mechelen is, heeft hij zo ook de stad leren kennen en weet hij zich intussen perfect te oriënteren.  

 

Krijg je je ronde makkelijk ‘rond’? En wat als dat niet lukt?

Frederic: “Je krijgt standaard een aantal pakjes mee, maar als je eens niet rond geraakt, is dat helemaal niet erg. Daardoor ben je eerder méér gemotiveerd vind ik. En je stopt ook altijd met een positief gevoel. Bovendien heb je tijdens je shift recht op een half uur pauze. Dat mag je zelf invullen hoe en wanneer je wil.” 

 

“Je krijgt veel vrijheid en als je ergens een praatje wil slaan of even wil rusten dan kan dat.” 

Frederic

 

Is het sociale contact met de mensen op je ronde belangrijk voor jou?

Frederic: “Ja toch wel, je komt bij heel veel verschillende mensen en wat zeker sinds corona opvalt: iedereen is superblij om je te zien! Je werk wordt dus echt geapprecieerd en automatisch word je zelf ook opener en socialer. Soms vragen ze of je iets wil drinken, geven ze pralines … En in de coronaperiode schreven veel mensen ook ‘merci!’ achteraan op hun pakjes. Da’s wel leuk als je mensen blij en gelukkig kunt maken.”