Nog nieuws, dokter?

De werelden van bpost

Redouane
Redouane

Werk zoeken zonder diploma? Redouane Mezghrani is het levende bewijs dat je met een beetje wilskracht en voldoende doorzettingsvermogen alles kunt bereiken. Na zijn grafische studies – een sector die hem niet zozeer beviel – solliciteerde Redouane op aanraden van een vriend voor een baan bij bpost. Na enkele jaren aan het loket wist hij op te klimmen, en uiteindelijk werd hij kantoorverantwoordelijke en financieel adviseur in dit bpost-kantoor. Vandaag wacht hem een nieuwe uitdaging: hij wordt nu Financial Analyst voor bpost. Een ontmoeting met een gepassioneerde medewerker …

 

Redouane, kan je me zeggen wat je job bij bpost precies inhoudt?

Redouane: « Wel, ik ben dus tegelijk kantoorhouder en financieel adviseur. Als verantwoordelijke voor het kantoor sta ik aan het hoofd van een team van drie of vier personen die vooral de verkoop aan het loket doen. Ik ben ook verantwoordelijk voor de goede werking van de machines, en in ruimere zin voor het beheer van het kantoor en de tevredenheid van de klanten. »

 

Da’s al heel wat! En daar stopt het niet, aangezien je ook financieel adviseur bent …

Redouane: « Inderdaad. Op dat vlak is het mijn taak om de klanten goed te adviseren bij bijvoorbeeld het openen van een rekening, maar ook om hen advies te geven omtrent hun verzekeringen, investeringen … Kortom, voor elk type klant probeer ik een nuttige bijdrage te leveren. Voor mij is het belangrijkste om te waken over de bescherming van de klant. Als ik zie dat die te veel aarzelt, stel ik hem liever niks voor dan dat ik hem een beleggingsproduct verkoop waar hij spijt van heeft zodra hij weer thuis is. »

« De dagelijkse werkzaamheden beheren, een opvolger opleiden, klaarstaan voor een nieuwe functie … en daarvoor nog een paar dagen vakantie. Ja, ik heb meer dan genoeg te doen! »
Redouane

 

En nu geef je dus een nieuwe wending aan je carrière door Financial Analyst te worden?

Redouane: « Ja. Vanaf midden juni zal ik inderdaad financieel analist bij bpost zijn. Je moet weten dat ik bij bpost ben begonnen met de bedoeling om een carrière bij de bank uit te bouwen. Na mijjn start aan het loket kreeg ik al snel de kans om verder te evolueren, en na enkele maanden werd ik verantwoordelijke van dit agentschap in Evere in Brussel. Die functie oefen ik nu al vijf jaar uit, en ik vond het tijd voor iets anders. »

 

Geen spijt dat je je post in Evere moet verlaten?

Redouane: « Ik heb er mooie momenten beleefd, da’s waar. De band die ontstaan is tussen mij en mijn klanten, die ga ik beslist missen. Maar ik weet dat ze bij mijn opvolger in goede handen gaan zijn! Leuk om te weten: het was bij mij dat hij zijn eerste sollicitatiegesprek had. Hij is zijn carrière hier aan het loket begonnen, en nu gaat hij me dus opvolgen. Ik heb hem al voorgesteld aan een paar van mijn klanten, en ik ga ervoor zorgen dat hij tegen mijn vertrek de kans heeft gehad om mijn meest regelmatige klanten te leren kennen. »

« Van opleiding ben ik grafisch ontwerper, en ik ben bij bpost begonnen op aanraden van een vriend. »
Redouane

 

Heb je voor je start bij bpost elders gewerkt?

Redouane: « Ik heb als freelance grafisch ontwerper in reclame- en eventbureaus gewerkt, maar dat was ik al snel beu, en via via ben ik dan bij bpost bank beland. Daar vond je ook vacatures waarvoor geen diploma vereist is. De financiële wereld trok me enorm aan en om verder carrière te maken heb ik een Master in financiën gedaan in 2019 en 2020, waardoor ik vandaag een puur financiële functie kan uitoefenen bij bpost. »

 

Werd die evolutie in je loopbaan aangemoedigd door je oversten?

Redouane: « In feite geeft bpost ons deze kans. Vanuit mijn verlangen om eerder op het financiële terrein te werken, werd ik me er bewust van dat er bij bpost een brede waaier functies in het vooruitzicht lag. Dus waarom zou ik verder gaan zoeken, als ik het hier zo goed heb? Het is een bedrijf dat ik ken, dat een heel goede werkomgeving biedt … Ideaal dus! »

« bpost is één grote familie. Mijn medewerkers en ik eten geregeld samen, we kennen elkaars familie … Da’s bijzonder fijn. »
Redouane

 

Nu je erover begint … Hoe zou je de relatie met je collega’s omschrijven?

Redouane: « Echt tof! We hebben een goeie verstandhouding, en als er eens iemand met pensioen gaat dan hebben we het soms moeilijk om onze emoties te verbergen. Er zijn bij bpost waarden die je niet per se overal vindt. »

 

Heb je nog een leuke anecdote die je met ons wil delen?

Redouane: « Weet je wat grappig is? We hadden het daarnet over mijn ‘financiële’ klanten. Ik herinner me dat na een onderhoud een van deze klanten zo tevreden was over zijn advies dat hij me zei toen hij vertrok: ‘Bedankt dokter, en tot binnenkort.’ Want zo is het een beetje: er zijn dokters voor je gezondheid, en dokters voor je financiën (lacht). Maar serieus, het is fijn om te weten dat na het gesprek de klant tevreden en ontspannen vertrekt. »

 

En tot slot, wat vind jij het mooiste aan bpost als werkgever?

Redouane: « bpost is dé perfecte springplank voor wie carrière wil maken en op zoek is naar goed betaalde banen zonder diploma. Maar ook als je een nieuwe start ambieert, kan je hier een baan vinden zonder ervaring. Neem nu mijn persoonlijke situatie: toen ik aan mijn studies begon, was ik compleet verkeerd georiënteerd en ik heb pas later ontdekt wat ik echt wou doen. Voor iemand als ik was bpost de perfecte leerschool na mijn studies. Als je ambitie hebt, kan je hier onderaan de ladder beginnen en het heel ver brengen. Dat is onbetaalbaar! »

 

Wil je net als Redouane starten in een bedrijf met groeimogelijkheden? Bekijk onze vacatures >