Mensen aan machines: interview met een goed geolied LSM-team

De werelden van bpost

Sorteercentrum medewerker
Sorteercentrum medewerker

Mensen aan machines: interview met een goed geolied LSM-team

Bij het bpost sorteercentrum Gent X in Wondelgem ontmoeten we Natalie De Graeve en drie leden van haar team. Na een gemoedelijke kennismaking met een koffie in het zonnetje zetten we ons aan tafel voor een gesprek over mensen, machines … en de dingen die dit team zo goed doen functioneren.

 

Voor we van wal steken: kunnen jullie kort vertellen wie jullie zijn en wat jullie hier doen?

Natalie De Graeve: “Wij werken in de LSM-zone aan de Letter Sorting Machine, de machine die de brieven sorteert. Wij doen hier de sortering voor de verschillende sectoren in Oost- en West-Vlaanderen, en vanaf 8 uur ’s avonds doen we algemene sortering. Als teamleader is het mijn taak om erop toe te zien dat de zendingen op tijd buiten zijn. En natuurlijk om het welzijn op de werkvloer te verzekeren.”

“Welzijn is een werkpunt waarop enorm wordt gehamerd. Logisch: als mensen zich goed voelen, wordt er ook beter gewerkt.”
Sorteer medewerker

 

Jens Casteels is de volgende in de rij: “Meestal werk ik als ‘opzetter’: ik neem de zendingen uit de bakken op de containers, plaats de brieven op de machine … Maar ik los ook technische problemen op. En ik vervang Natalie of andere collega’s als er iemand ziek is of vakantie heeft. Ik ben dus zo’n beetje de ‘joker’ hier (lacht).”

Collega Steve De Cloedt vult aan: “Ik ben ook LSM-operator: vanaf 2 uur sorteer ik de rondes, van 8 tot 10 doe ik dan de algemene sortering van de priorzendingen. Daar ben ik de vaste man voor.” Ook Aissaoui Tahar werkt als operator: “Eerst aan de grote en vervolgens aan de kleinere sorteermachine. Vanaf pakweg kwart voor 6 doe ik dan manuele sortering.”

 

Natalie, hoe ben jij in deze functie terechtgekomen?

Natalie: “Ik werk dit jaar 25 jaar bij bpost. Ik ben begonnen bij Taxipost, de vroegere pakjesdienst van bpost, en na een reeks omzwervingen over tal van locaties in Oost-Vlaanderen ben ik hier als sorteerder begonnen in de nachtploeg. Toen werd ik vervangend teamleader, en na de selectie ben ik nu al 2,5 jaar teamleader op LSM.” 

“Zij hadden meer schrik dan ik: ik heb de reputatie een ‘strenge’ te zijn. Maar ik ben niet streng, ik ben rechtvaardig en vraag zeker niet het uiterste.”

 

En bevalt de job je nog steeds?

Natalie: “Het is hier echt een toffe zone waar goed wordt samengewerkt. Niet elke machine heeft bijvoorbeeld gelijk gedaan, dus het is de bedoeling dat je mekaar helpt zodat het efficiënt gaat. Dat was lang mijn motto op het infobord: samenwerken, samenwerken, samenwerken! Maar dat hoef ik nu zelfs al niet meer te zeggen.”

Tahar treedt haar bij: “De collega’s en teamleader zijn echt als familie: als er veel werk is, zijn we er voor mekaar (Jens en Steve knikken bevestigend). En of je hier nu 1 jaar, 20 jaar of 30 jaar werkt: iedereen is gelijk!”

Tahar: “Als je nieuw bent of moeite hebt met de taal, proberen ze je ook te helpen. Toen ik hier begon, kende ik nog maar één woord Nederlands!”

 

Natalie, die ‘teamspirit’ is dat ook jouw invloed die daarvoor zorgt?

Natalie: “We hebben momenteel de campagne ‘100% respect’ en dat leeft hier echt. En ik weet uit ervaring: om respect te krijgen, moet je respect geven. Ik heb ook veel tijd en energie geïnvesteerd in mijn team om het vertrouwen te winnen. Plus ik ben zelf lang genoeg sorteerder geweest, ik heb ervaring met magazijnwerk en logistieke jobs … Dus ik weet, als je het juist aanpakt dan is het plezant werken! Maar je moet iedereen ook de káns geven om te leren: niemand wordt geboren als sorteerder bij bpost.”

“Ik vind het belangrijk dat iedereen ‘met zijn goesting’ komt werken. En dat mensen de juiste attitude hebben natuurlijk.”
Sorteer medewerker

 

Natalie: “We zien hier veel nieuwkomers en momenteel ook jobstudenten, en die moeten het plezant vinden om hier te werken. We nemen die ook meteen mee als we in pauze gaan, en ik zorg dat ze veel doorschuiven zodat ze snel veel mensen kennen. Die kunnen hen dan ook weer een stukje opleiding geven, en er zijn er genoeg hier die dat gráág willen doen en dat ook perfect kunnen. Jens, bijvoorbeeld.”

 

Welk profiel moet ik hebben om in jouw team te mogen werken?

Natalie: “Voor onze vacatures is geen diploma vereist, dus in principe kan iedereen hier snel een job vinden. Het enige wat ik minimaal verwacht van mensen, is dat ze een beetje Nederlands begrijpen, gemotiveerd en leergierig zijn en vooral: dat ze wíllen werken.”

 

Tot slot, wat vind je het leukste aan de job?

Natalie: “Als teamleader krijg je een communicatiefiche en elke dag hebben we een briefing om die punten te overlopen. Daar is ook het ‘succes van de dag’ bij: vorige week maandag was dat 1,4 miljoen brieven die we op één dag door de machine hebben gehaald! Of we hebben hier de laatste 2,5 jaar bijvoorbeeld geen ongeval meer gehad met werkverlet. Dat zijn allemaal dingen die me blij maken.”

“Maar het allerbelangrijkste: het feit dat ik zo’n topteam heb, maakt dat ik alle dagen met plezier kom werken!”
Sorteer medewerker

 

Dan zijn automatisch ook de resultaten goed: elke dag halen we onze target en dan is er ook nog genoeg ruimte voor een babbeltje, ook over je privé. Je spendeert hier samen immers een groot stuk van je leven. Ik noem dat zelfs geen werken meer!”

Of zoals Steve het samenvat: “De goeie sfeer hier maakt het verschil: je hebt nooit het gevoel dat je met loden schoenen naar je werk gaat!”

 

Wil jij ook graag als sorteercentrum medewerken van start gaan? Bekijk onze job aanbiedingen >