Een divers programma: Elke Segers over XandY en de kans(en) van haar leven

De werelden van bpost

Elke Segers
Elke Segers

Een divers programma: Elke Segers over XandY en de kans(en) van haar leven

Elke Segers is SVP Network and International Relations voor Landmark Global van bpostgroup. Momenteel ligt haar actieterrein in Europa en Azië, maar daarvoor was ze een van de pioniers die voor bpost group naar de VS trokken. Tegelijkertijd zet ze zich met XandY ook in voor gendergelijkheid en helpt ze vrouwelijke managers om hun mannetje te staan.

 

Elke, jij bent zelf een levend voorbeeld van iemand die de kansen gekregen en benut heeft bij bpostgroup.

Elke Segers: “Ik zal even kort mijn verhaal schetsen. In 2012 ben ik gestart in de finance-divisie voor verschillende businessunits in België. Na de aankoop van Landmark Global in de VS werd ik gevraagd om mee te werken aan de groei van onze internationale divisie, en de CFO vroeg me om verantwoordelijk te worden voor de finance- en hr-afdelingen van onze internationale entiteiten. In die functie ben ik ook met mijn gezin naar de VS vertrokken voor de periode 2016-2020.”

“Dat was een super ervaring! Ik was een pionier, toen ik vertrok was er daar nog niemand van België.”
Elke Segers

 

“Omdat we graag wilden blijven, heb ik toen ook een carrièrewending gemaakt: ik werd verantwoordelijk voor ‘transport en netwerk’ bij Landmark Global US. Ik ben nog altijd blij over deze keuze! In 2020 ben ik teruggekomen en nu doe ik een gelijkaardige job, maar dan voor CrossBorder Europa en Azië.”

“Bij bpost zeiden ze: wil je graag ginder blijven en iets anders doen dan finance? Geen probleem, we vinden iets!”

 

Je verhaal bleef niet onopgemerkt. Was je je ervan bewust dat je zo misschien ook impact kon hebben op anderen?

Elke: “Eigenlijk niet. Ik heb zelf ongelooflijke opportuniteiten gekregen, en ik zag dus daar persoonlijk niet echt een probleem. Misschien heb ik gewoon geluk gehad? Want stilaan hoorde ik dat de leuke goed betaalde jobs voor vrouwen niet altijd even toegankelijk zijn als ze kinderen hebben of parttime werken, of dat ze toch meer te maken krijgen met discriminatie dan ik dacht.”

“Een jaar geleden spraken ze me aan vanuit het Diversity-steerco: ‘Zeg, we hebben enkel mannen hier, wil jij daar niet mee je schouders onder zetten?’”

 

“Zo hebben we de thematiek ‘vrouwen’ op de kaart gezet binnen ‘diversity’ en twee werkgroepjes gecreëerd. Het ene werkt vooral rond sexisme en een aantal concrete uitdagingen op de werkvloer, het andere is omgedoopt tot XandY. Wij richten ons vooral tot managementprofielen en kaderleden en willen deze vrouwen helpen om beter te netwerken. Maar we willen ook een voorbeeld zijn en hen inspireren en verder doen groeien.”

 

Op dinsdag 3 mei in Bozar was jullie eerste live event. Wat kwam daar uit de bus?

Elke: ”Jaa! Door corona was dat al drie keer uitgesteld, maar het was een schot in de roos: we hadden 200 plaatsen en in drie dagen waren die uitverkocht. Het topic raakt dus meer mensen dan je denkt. Over vrouwen is er bijvoorbeeld nog vaak de perceptie: ha, die werkt parttime, die wil een rustige job en is content met haar huidige functie! Of op de werkvloer van bijvoorbeeld een bpost sorteercentrum merken we dat vrouwelijke teamleaders toch niet altijd zo makkelijk aanvaard worden. Stuk voor stuk dingen die ook onze sprekers aankaartten.”

“Ik was moderator, dan mis je een stuk van het debat (lacht). Maar de commitment van bpost kwam duidelijk naar voor: diversity en gendergelijkheid zijn hier echt wel belangrijke thema’s!”
Elke Segers

 

“De voorzitster van onze raad van bestuur, Audrey Hanard, volgde als vrouw van nog geen 40 zelf een zeventigplusser op. Ze is een fantastisch rolmodel! Zij benadrukte hoe belangrijk inclusie is als een bedrijf wil groeien. En dat wij dingen bespreekbaar moeten maken die misschien voor anderen aanstootgevend zijn. Ook Sonja Willems, onafhankelijk bestuurder bij bpost, vertelde uit eigen ervaring: zij moest leren hoe belangrijk het is om je empathie te bewaren en jezelf te verplichten om te netwerken. Onze CEO Dirk Tirez ten slotte was heel open en legde zijn persoonlijke leven bloot.”

 

Tot slot, nog een laatste advies van iemand met praktijkervaring?

Elke: “Via dit initiatief maken we duidelijk dat we een bedrijf zijn dat iedereen aanvaardt en wil dat iedereen zich goed voelt. En met ons huidige Group Executive Committee en onze bevoegde minister Petra De Sutter zitten we alvast goed. Ons groepje is ook een fantastisch divers team met collega’s die zich met veel energie inzetten voor XandY. We maken dus veel mogelijk, maar het is uiteindelijk aan ieder van ons om het ook effectief te doén.”

“We moeten het zelf doen en niet naar anderen kijken: maak het bespreekbaar, neem het in handen en ga er gewoon voor!”