Bij ons krijg je vrijheid en verantwoordelijkheid, ook zonder werkervaring

De werelden van bpost

Bij ons krijg je vrijheid en verantwoordelijkheid, ook zonder werkervaring
Bij ons krijg je vrijheid en verantwoordelijkheid, ook zonder werkervaring

Bij ons krijg je vrijheid en verantwoordelijkheid, ook zonder werkervaring

Als young graduate starten bij bpost? Dat is: alle mogelijkheden open houden, overal van proeven en het traject uitstippelen dat je het beste ligt. Want bpost geeft jongeren – met of zonder eerste werkervaring – de kans om hun persoonlijke interesses uit te bouwen in een boeiende job.

Floor Vankevelaer studeerde bio-ingenieur aan de KU Leuven. Op een jobbeurs bij de universiteit leerde ze bpost kennen. “Ik had er op dat moment nog nooit bij stilgestaan dat bpost een bijzonder innovatief bedrijf is”, vertelt ze. “Tegelijk is het ook een heel menselijke omgeving. Hier staat de medewerker echt centraal. Die combinatie sprak me meteen aan.”

Floor ging aan de slag als projectmanager bij Customer Care, waar ze onder andere meewerkte aan de verbetering van de interactie met de klanten van bpost bank. “Ik was toen een trainee, tijdens mijn eerste job, maar ik werkte wel op een concreet project en kreeg meteen behoorlijk wat verantwoordelijkheid”, gaat Floor verder. “Dat is wat bpost heel duidelijk doet: hier krijg je kansen, maar je moet ze natuurlijk wel zelf grijpen.”

Meewerken aan transformatie

Anderhalf jaar later werkt Floor intussen bij de HR-afdeling, waar ze als mentor het traject van nieuwe trainees ondersteunt. Eén van die nieuwe talenten is Anaïs Willems. Met een diploma handelsingenieur van de ULB ging ze in september bij bpost aan het werk. “Ik kende het bedrijf al langer”, vertelt ze. “Ik deed vakantiejobs bij bpost, onder meer als postbode en als loketbediende. Dat was telkens zo’n positieve ervaring, dat ik het maar logisch vond om na mijn studies bij bpost te solliciteren.”

Anaïs houdt van de uitdagende omgeving die bpost aanbiedt. “Het bedrijf bevindt zich volop in een transformatie”, legt ze uit. “Mensen versturen minder brieven, maar meer pakjes. Achter de schermen heeft dat een enorme impact op de werking van bpost. Het is heel boeiend dat van nabij mee te maken en daaraan mee te werken.” Het levert bovendien een bijzonder breed palet aan mogelijkheden. “Bij bpost kan je terecht voor meer dan vijfhonderd verschillende jobs”. “Er is altijd wel iets dat bij je persoonlijke interesse aansluit.” 

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Concreet is Anaïs gestart in een traineetraject waarbij ze over een periode van twee jaar op drie projecten zal werken: telkens acht maanden, telkens bij een andere afdeling en in een andere context. “Een talent scan vormde het startpunt van het traject”, legt Anaïs uit. “Via die sessie krijg je een duidelijk beeld van je interesses, je sterke en minder sterke punten.” Daarna volgde een onboarding-periode van twee weken. “Als onderdeel van dat traject maakte ik kennis met alle facetten van bpost. Via het contact met collega’s krijg je als trainee een goed beeld van wat bpost allemaal doet. Dat inzicht komt uiteraard goed van pas bij concrete projecten tijdens het traineeship en bij de verschillende functies waarmee je kennis maakt als trainee.”

“Voor mij was het belangrijk te kunnen starten in een job waar ik vrijheid en verantwoordelijkheid krijg”, zegt Anaïs. “Ik bepaal zelf mijn werkuren en hoe ik mijn werk indeel. Een goede balans tussen werk en vrije tijd vind ik essentieel.” Dankzij het traineeship moeten starters bovendien niet meteen kiezen voor één specifieke job. Ze maken kennis met verschillende domeinen, waardoor ze na het traject veel beter weten welk type job het best bij hen past. Daarbij brengt bpost de jonge starters ook regelmatig samen, zodat ze elkaar leren kennen en elkaar vooruit helpen. “Met Young bpost organiseren we netwerkevenementen”, vervolgt Floor. “We brengen medewerkers samen rond actuele thema’s, zoals innovatie en duurzaamheid, waarbij ze hun ervaringen binnen bpost met elkaar kunnen uitwisselen.”

Extra opleiding

Bij bpost is diversiteit geen loos begrip. Het bedrijf telt medewerkers met heel uiteenlopende diploma’s, met een heel uiteenlopende achtergrond ook. “We kijken in de eerste plaats naar de mens, niet naar zijn diploma”, besluit Floor. “Tegelijk bieden we heel wat mogelijkheden aan om je tijdens je job verder te ontwikkelen en extra opleiding te volgen. Een traineeship is alvast de beste manier om voor jezelf uit te maken welke richting je met je carrière bij bpost graag uit wil gaan.”