Een dag uit het leven van een jobstudent bij bpost

Sociale contacten en de flexibiliteit zijn het leukste!

JANA
Jana

Een dag uit het leven van een jobstudent bij bpost

Als we Jana Mondelaers vragen of ze later bij bpost carrière wil maken, moet ze lachen: “Nee totaal niet, ik studeer voor kleuteronderwijzeres en die kleuters hebben mijn hart gestolen!” Maar aan studenten die een weekend- of vakantiejob zoeken, kan ze de job die ze nu al drie jaar doet absoluut aanraden.

 

Hoe het begon? We vroegen het haar begin april aan het einde van haar shift.

Jana Mondelaers: “Ik ben samen met mijn vriend Frederic gestart in de paasvakantie van 2019 op een moment dat er heel veel vaste medewerkers en jobstudenten te kort waren. En we zijn hier blijven hangen he (lacht).

 

Jana, vertel eens: hoe begint je dag hier in ons pakjessorteercentrum in Mechelen?

Jana: “We werken hier in twee shiften. De eerste shift start ’s morgens om 6 uur wanneer de camions met de pakjes toekomen. Alle pakketjes gaan dan op de band en worden gescand, zodat ze per postronde gesorteerd klaarstaan. Om half acht komt dan de andere shift erbij. Dat is ook het moment waarop de team leader je je ronde van die dag geeft, zodat je weet welke pakketjes jij gaat bezorgen. Mocht het toch eens niet lukken is dat geen ramp, maar het is dus wel de bedoeling dat je er bent als je shift start.”

 

“De regel is wel: wie te laat is, trakteert met koffiekoeken voor de collega’s! ⌚️”
 
Jana

 

“Dan begin je met de voorbereiding van je ronde. Je logt in en scant je badge met je mobi, een soort smartphone. Zo weten ze welke postbode een bepaald pakje heeft afgeleverd als er later problemen zouden zijn. Vervolgens bereid je je documenten voor: de adressenlijst, de papiertjes om in de bus achter te laten als klanten niet thuis zijn …”

 

En dan: een beetje Tetris spelen met de pakketjes in je wagen?

Jana (lacht): “Zoiets. Eerst laad je je pakken in de auto, en dan rijd je de ronde in volgorde van de adressenlijst. Als mensen niet thuis zijn, check je hun leveringsvoorkeuren: bij de buren, in het postkantoor, of op een veilige plaats.”

 

“Als je goed doorwerkt, word je ook beloond: je kunt vroeger stoppen en krijgt toch je uren betaald!”
 
Jana

 

Sinds kort bezorg je ook de pakjes in de ‘ecozone’. Een eigen keuze?

$Jana: “Ja dat zijn de bpost-automaten die in Mechelen en omstreken geplaatst zijn. Wij bezorgen daarin de pakketjes en mensen kunnen die dan ophalen. Of omgekeerd: wij pikken de pakjes op die mensen willen versturen. Onze team leader staat ervoor open als je zoiets niet ziet zitten: ze stelden me eens een fietsronde voor, maar daar heb ik geen opleiding voor gekregen dus dan geven ze dat aan iemand anders.”

 

Tot slot: heb je nog een paar tips waar mensen zoal op moeten letten als ze deze job een beetje goed willen doen?

Jana: “Vriendelijk zijn natuurlijk. En geduldig: niet iedereen zit achter zijn voordeur te wachten tot je aanbelt met een pakketje dus je moet lang genoeg wachten. Wat het wel leuk maakt, is dat 99% van de mensen goed gezind is als je met een pakje komt, dus daar word je zelf ook blij van. Veel oudere mensen ook die je aanspreken, soms krijg je zelfs Merci’s of zo. Het sociale in combinatie met de flexibiliteit, dat maakt dat ik deze studentenjob bij bpost nog wel even wil blijven doen (lacht).”